Header_automaatbakspoelen_wk_autos

AUTOMAAT SPOELEN

Niemand vindt het vreemd dat motorolie regelmatig ververst moet worden. Toch worden andere onderdelen die met olie worden gesmeerd regelmatig overgeslagen tijdens onderhoudsbeurten. Dat geldt in het bijzonder voor auto's met een automatische versnellingsbak.

Om de draaiende delen in de automatische versnellingsbak te smeren en te koelen zit er ATF-olie (Automatic Transmission Fluid) in de versnellingsbak. Door interne vervuiling, slijtage, vocht en verouderen van olie raakt de ATF-olie langzaam vervuilt en verliest het zijn werkende eigenschappen. Hierdoor wordt de olie o.a. dikker en verliest het zijn smerende eigenschappen.

Toch zeggen sommige fabrikanten (veel komen daar nu op terug) dat de olie van hun automatische versnellingsbak nooit ververst hoeft te worden. In de praktijk blijkt dat toch niet helemaal te kloppen.

Door vervuiling van de ATF-olie raken oliekanalen, schakelkleppen en lamellen langzaam vervuilt. Waardoor bijvoorbeeld overschakelen niet soepel meer gaat. Als er niet op tijd onderhoud wordt uitgevoerd kan dit uiteindelijk tot gevolg hebben dat de automaat storingen gaat vertonen waarna de automatische versnellingsbak veelal vernieuwd, gereviseerd of anderszins reparaties behoeft met als gevolg vaak een dure rekening.

Spoelen van de automatische versnellingsbak is vooral geschikt voor preventief onderhoud gelijk aan een onderhoudsbeurt aan de motor. Door de versnellingsbak goed te onderhouden zijn de meeste versnellingsbak gerelateerde klachten (transmissie storing) te voorkomen. Veel klachten zijn met het spoelen en reinigen van de automatische versnellingsbak te verbeteren of te verhelpen maar daar kunnen wij helaas geen garanties op geven. Geef uw automaat dus een spoelbeurt voordat zich een storing voordoet.

Schrijft de fabrikant geen verversing perioden voor? Dan adviseren wij, afhankelijk van het gebruik en de belasting van de automatische versnellingsbak, de ATF-olie te laten spoelen om de 60 a 120.000 kilometer. Zo voorkomt u veel van de klachten.